För boende

I bostadsrättsföreningen Pistolen hjälps vi åt för att upprätthålla en trevlig boendemiljö. Genom att alla boende till exempel sköter sophanteringen bra, och håller ordning i tvättstuga, trädgård och cykelställ så bevarar vi också värdet på vår fina fastighet. Läs mer om regler och råd för oss boende här på hemsidan. 

Information till nya och gamla medlemmar 

Att bo i bostadsrätt
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars huvudsyfte är att i föreningens fastigheter upplåta lägenheter med bostadsrätt utan tidsbegränsning. Som medlem i föreningen äger du tillsammans med dina grannar föreningens hus och gemensamma anläggningar. Månadsavgiften som du och dina grannar betalar ska täcka föreningens kostnader för drift, underhåll, reparationer, investeringar och betalning av räntor och amorteringar för föreningens lån.

Det ligger därför i allas intresse att vårda vår gemensamma egendom på bästa möjliga sätt.

Stadgarna för föreningen klargör vilka rättigheter och skyldigheter föreningen och du som bostadsrättshavare har gentemot varandra. Du hittar föreningens stadgar på hemsidan: Stadgar | Brf Pistolen (bostadsratterna.se) 

Som medlem i föreningen har du också möjlighet att påverka verksamheten genom den styrelse som utses vid den årliga föreningsstämman. Använd den möjligheten!

Är du intresserad av att engagera dig i styrelsen kan du kontakta Brf Pistolens valberedning. Information om vilka som är medlemmar i valberedningen framgår av hemsidan och föreningens informationstavla i entrén. Om du vill engagera dig på annat sätt, exempelvis i en trädgårdsgrupp, sopa/skotta, fixa sociala tillfällen eller ta andra mindre uppdrag som föreningen har behov av, kontakta styrelsen.

Styrelse
Namn på styrelsemedlemmarna finns på hemsidan och anslagna på anslagstavlan i entrén. Du kan skicka e-post direkt till styrelsen om du har frågor.

 

Här följer praktisk information som är bra att känna till

Andrahandsuthyrning

Ansökan om andrahandsuthyrning lämnas till styrelsen, den ska innehålla skäl till uthyrningen och namn på hyresgästen. Godkännande ges högst för ett år i taget. Mer information finns på hemsidan: Andrahandsuthyrning | Brf Pistolen (bostadsratterna.se)

 

Bilparkering

Föreningen har inga parkeringsplatser. Platsen direkt utanför entrén får endast användas för av/pålastning eller av hantverkare som utför uppdrag i huset. Tänk på att inte blockera entrédörren. 

Boendeparkering fås hos kommunen. Man kan betala per dygn, månad eller år. Ansök via Uppsala kommuns hemsida: Boendeparkering - Uppsala kommun

 

Brandvarnare

Det är medlemmens skyldighet och ansvar att se till att brandvarnare finns i lägenheten och att de är funktionsdugliga. Testa dem regelbundet.

 

Bredband, TV och telefoni
Föreningen har ett avtal med Tele2. Det innebär att följande ingår bostadsrättens månadsavgift: 

  • Bredband 100/10 (50-100 Mbit/s)
  • Ett grundutbud med TV-kanaler
  • Hemtelefon

Den medlem som önskar ännu högre hastighet på bredbandet, eller fler kanaler, kan utöka på egen bekostnad. Ring till gruppavtalskundservice på telefon 0775-171720 för att få tillgång till tjänsterna och eventuell nödvändig utrustning.  

 

Cykelställ och cykelkällare

Cyklar ställs i cykelstället inne på gården eller i cykelkällaren om de används sällan. Det är trångt i cykelstället. 

Föreningen genomför cykelrensningar när det börjar bli trångt i cykelställ och källare. Inför dessa går det ut särskild information.

 

Fel i lägenhet

Du ansvarar för att hålla din lägenhet i gott skick. 

  • Om du skulle drabbas av läckage eller ohyra måste du omgående underrätta styrelsen.
  • Åtgärda droppande kranar och rinnande toastolar. Det drar vatten i onödan, vilket innebär en onödig kostnad.
  • Föreningen ansvarar för avloppen, men regelbunden rensning av vattenlås och golvbrunnar ansvarar du själv för. 
  • Föreningen ansvarar för alla fönster men glas, tätning, persienner och invändig målning får du själv ta hand om. Genom att då och då torka bort smuts från utsidan på de målade delarna av fönster och balkongdörrar kan vi förlänga livslängden på dessa. 
  • Problem med radiatarer och värme:
  • Föreningen svarar för värmeelementen och de får inte ändras utan styrelsens tillstånd. 
  • Att några gånger per år ”motionera termostaten”, dvs. vrida värmeelementens reglage fram och tillbaka från ”Min” till ”Max” några gånger är ett bra sätt att förebygga att de fastnar och behöver bytas ut i förtid. Om de har fastnat kan du behöva lossa dem. Här finns en instruktion: har-ditt-element-blivit-kall.pdf (hsb.se)
  • Om du upplever att det är för kallt i din lägenhet, gå igenom termostaterna enligt ovan och se till att dina möbler inte blockerar elementen. Undersök även om det finns behov av att lufta elementen. Vanliga tecken på luft i ett element är att det är kallt på ovansidan eller ena sidan. Instruktion finns t ex här: Lufta element guide - Avlufta dina element gör det själv guide (malardalenvvs.se) Det är viktigt att du kontrollerar att du stänger av luftningen på elementet ordentligt, så att det inte läcker vatten. Om du känner dig osäker, anlita en certifierad VVS-firma som går igenom dina element och visar hur du ska göra. 
  • Om problemet med för låg temperatur kvarstår trots ovanstående åtgärder, meddela styrelsen, så justerar vi temperaturen i undercentralen. Målet är att alla boende ska ha en temperatur på minst 20 grader. Eftersom temperaturen kan vara ojämn i huset innebär en justering efter den som har det kallast att andra boende kan få det lite varmare än de behöver. Om det drabbar dig, justera termostaten på dina egna element, så håller vi nere uppvärmningskostnaden. 
    Om temperaturen långvarigt är under 20 grader är styrelsen skyldig att göra mätningar för att undersöka orsaken till den låga temperaturen.

 

Felanmälan gemensamma ytor

Föreningen har ingen fastighetsskötare, utan vi medlemmar löser fel tillsammans med styrelsen. Om du noterar fel i gemensamma utrymmen som du inte enkelt kan lösa själv, eller känner dig osäker på hur det ska tas om hand, kontakta styrelsen för råd. Om hantverkare behövs ska det alltid gå via styrelsen. Den enda löpande hjälp föreningen anlitar utifrån är basal trädgårdsskötsel och städning av trapphus och gemensamma utrymmen.

Fel inom lägenheten löser du på egen hand, med vissa undantag (se ovan).

 

Fixardagar

Varje vår och höst samlas vi till en gemensam fixardag. Då utför vi underhållsarbeten, städar gemensamma lokaler och snyggar till vår fina trädgård. Det är också ett tillfälle att träffas, ha det trevligt och äta något tillsammans.

Information och datum för fixardagarna anslås i god tid på anslagstavlorna. Det är viktigt att alla boende försöker ta sig tid att delta. Det finns arbetsuppgifter som passar alla. Om vi är många som hjälps åt går arbetet fort och vi sparar pengar.

 

Flaggning

En av föreningens medlemmar sköter flaggningen på allmänna flaggdagar. Vill du själv flagga på egna högtidsdagar så ligger flaggan i skåpet mitt emot tvättstugan. Kom ihåg att hala flaggan senast kl. 21 eller vid solens nedgång. Om det regnat, torka flaggan innan den läggs tillbaka. 

 

Försäkring

Du måste från första dagen ha en hemförsäkring tecknad för att t ex täcka vattenskador. Därtill har föreningen tecknat bostadsrättstillägg. Det gäller för skador som kan uppstå inne i din bostadsrätt. Tak, väggar, golv och fast inredning omfattas av försäkringen, och även saker som platsbyggda garderober, eller balkong. Men det ersätter inte behovet av att alla boende har sin egen hemförsäkring.

 

Grillning

Föreningen har en grill i källaren som går bra att låna. Användning av engångsgrill är inte tillåten. 

Tänk på följande om du grillar. 

  • Ha vatten nära för att kunna släcka eld/glöd.
  • Den som tänder elden ansvarar för att släcka den.
  • Placera grillen stadigt och ett par meter från husvägg, plank eller annat som kan börja brinna.
  • Lämna aldrig grillen utan att någon bevakar den.
  • Efter grillning, dränk kolen med mycket vatten – och släng resterna i soporna först när du är säker på att allt svalnat helt.

 

Hemsida
Du når föreningens hemsida under adress: https://pistolen.bostadsratterna.se/hem.

Där finns information om vad du behöver veta som medlem i vår bostadsrättsförening, bland annat information om andrahandsuthyrning och regler för renovering och ombyggnation och inom kort anvisningar för egenkontroll av din lägenhet.

 

Hissen

Kontrollera att grinden är ordentligt stängd – det händer emellanåt att hissen blir stående för att grind (eller dörr) inte är helt stängda.

 

Information och kommunikation

Vi försöker samla all information på hemsidan, som ligger öppen: Hem | Brf Pistolen (bostadsratterna.se) Om vi har information som inte lämpar sig att lägga publikt, mejlar vi den eller delar ut den i brevfacken istället. Om det är viktigt att viss information når alla inom viss tid skickar vi den per mejl. Meddelanden anslås också på föreningens anslagstavla. Det går förstås bra att mejla eller ringa om du vill komma i kontakt med styrelsens ledamöter (se hemsidan och föreningens anslagstavla i entrén). 

 

Ljudvolym

Kontakta i första hand dina grannar om du blir störd. Om det inte hjälper kontakta styrelsen.

Ska du anhålla en fest, göra renoveringar eller liknande kontakta dina närmsta grannar och sätt upp en lapp på anslagstavlan för boende i trapphuset innan, så minskar risken för irritation.

 

Namn till brevlådan på din ytterdörr och brevinkast

Inför inflyttning av ny medlem ordnar styrelsen en ny namnetikett och uppdatering av trappregistret i entrén. Andrahandshyresgäster kan själva sätta upp sitt eget namn på dörr och brevinkast, utöver bostadsrättsinnehavarens.

 

Odlingslådor

Föreningen har några odlingslådor på innergården. Mejla till styrelsen (se hemsidan och anslagstavlan i entrén) om du är intresserad av att disponera en sådan. 

 

Portkod och öppning med telefonen

Portkoden förmedlas i direkt kommunikation med varje medlem. Det går inte att ringa med porttelefonen. 

 

Reparation och ombyggnad 

Bostadsrättshavaren ansvarar och betalar för underhåll och reparationer av den egna bostadsrätten, med undantag för utifrån synliga delar på fönster och ytterdörrars utsida och de radiatorer och ledningar som föreningen försett lägenheten med. 

Kontakta styrelsen innan du gör större ingrepp i lägenheten. Styrelsens godkännande krävs när en medlem ändrar på något som påverkar byggnadens grundstruktur, exempelvis om du avser flytta en bärande vägg eller göra stora förändringar i lägenhetens rörledningar. För mindre renoveringar, som att måla om väggar eller byta ut köksutrustning, behövs vanligtvis inte tillstånd från bostadsrättsföreningen. Om du är osäker på om du behöver ansöka om tillstånd för en viss förändring, hör gärna av dig för säkerhets skull. 

Om du ska genomföra renovering som kan medföra en del oväsen, informera gärna dina grannar om det genom att sätta en lapp på anslagstavlan för medlemmar. Ange telefonnummer så att du kan nås vid behov. 

På hemsidan finns mer detaljerad information om vad man bör tänka på vid renovering.

Sopor

Det är viktigt att vi sköter sopsorteringen så att vi inte får onödiga  extra kostnader. 

Vid cykelstallet finns kärl för:

  • restavfall/brännbart
  • plastförpackningar
  • pappersförpackningar 
  • metallförpackningar
  • kompost (bruna kompostpåsar finns i entrén)
  • tomflaskor, färgade respektive klara 
  • tidningar 

Komprimera dina sopor så mycket som möjligt så att vi håller nere kostnaderna för sophämtning.

Grovsopor, batterier, glödlampor och annat miljöfarligt avfall lämnas till återvinningen.

 

Styrelse
Namn på styrelsemedlemmarna finns anslagna på hemsidan och på informationstavlan i entrén. Du kan skicka e-post direkt till styrelsen om du har frågor, endera till enskilda medlemmar eller till hela styrelsen. 

 

Säkerhet

Tillsammans kan vi förhindra inbrott. Vi behöver hjälpas åt att hålla dörrarna till våra gemensamma utrymmen låsta. Glöm inte att dra igen både entrédörren på framsidan och den på baksidan ordentligt. Håll ordning på dina nycklar och lämna inte ut koden utan eftertanke. 

Om det är någon/några som beter sig misstänkt, hälsa gärna och fråga vem de söker. 

 

Trapphuset

På grund av risker i samband med brand samt behovet av framkomlighet för räddningstjänst (och grannar) är det inte tillåtet att förvara något i trapphuset. Däremot kan barnvagnar och rullatorer parkeras i entréutrymmet på gatuplan. Det viktiga är att vägen ut inte blockeras. 

Av andra skäl får du inte ens tillfälligt ställa ut dina sopor i trapphuset.  

 

Trädgården

Du kan använda trädgårdsmöblerna och partytältet fritt. Först till kvarn… Det finns bord och bänkar i källaren om du har många gäster. Det står en grill i ett av källarrummen. Du städar naturligtvis efter dig och plockar in grill och extra bänkar och bord när ni är färdiga. 

Se mer information om grillning under rubriken Grillning.

Vi tar in basal hjälp med trädgården, men tar tacksamt emot enskilda medlemmars insatser, t ex vid fixardagar (se ovan).

 

Tvättstuga
Det finns en fullt utrustad tvättstuga i källaren. Bokning görs på bokningstavla utanför tvättstugan. Det finns även ett intilliggande torkrum och ett mangelrum med stenmangel och elektrisk bordsmangel. Torka av maskinerna, ta bort ludd på filtret i torktumlaren och sopa golvet efter dig. Det senare gäller även torkrummet. 

För att tillgången till tider i tvättstugan ska vara jämnt fördelad mellan medlemmarna, bokas helst en tvättid i taget, dock max två.

Observera att maskinerna inte klarar mattvätt. 

Meddela styrelsen vid fel på utrustningen i tvättstugan. 

 

Vi hoppas att såväl ny som gammal medlem ska trivas i vår bostadsrättsförening! 


Med vänlig hälsning
Styrelsen Brf Pistolen